Novice

21.08.2019

Kia Sportage 1.6 CRDi LX Fresh
www.avtomanija.si, 24.07.2019

Paket EX Fresh ima zgledno dolg spisek serijske opreme, kar pritegne večino kupcev Sportagea.
 

Pravzaprav sem v roke dobil izvedbo, ki jo izbere večina kupcev Sportagea. Dizelski motor je pri tem modelu še vedno prva izbira.

V mojem primeru je za pogon skrbel prenovljeni 1,6-litrski 85-kilovatni dizel (nadomešča 1,7-litrski CRDi), ki smo ga že pobliže spoznali v Ceedu in ne glede na nekaj več pločevine pokaže zelo spodobno predstavo.

S težo dobre tone in pol nikakor nisem pričakoval, da bo ta omogočal hitre odrive z mesta ali doseganje visokih hitrosti. Ravno obratno. Umirjeno, uglajeno in tiho. Tudi na račun dobre zvočne izolacije potniške kabine.

Testni Sportage ni bil opremljen s štirikolesnim pogonom, ki ga v tem letnem času nisem niti najmanj pogrešal.

Vsa moč se preko šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par, vožnja z njim pa je precej prijetna tudi na račun uglašenega podvozja, natančnega volanskega mehanizma ter dejstva, da se avto v zavojih minimalno nagiba. Ker izbira motorja ni pogojena z dinamično vožnjo, bo uporabnike prepričevala poraba goriva, ki se je, zaradi moje nekoliko bolj lahkotne vožnje in uporabe eko programa (avtocesta in deloma običajna cesta), v času preskusa gibala okrog 6,8 litra. Z napolnjeno 62-litrsko posodo goriva bo doseg znašal 800 in več kilometrov.

Velik del oblikovanja in tehničnega razvoja je Kia že pred časom preselila v Evropo. In temu primeren je rezultat, ki je pisan po okusu evropskega kupca. Sportage je močno napredoval na zunanji podobi, pa čeprav je ta ob zadnji prenovi bolj dopolnjena, kot korenito spremenjena. Izpostaviti velja zelo agresiven sprednji del vozila in 19-palčna platišča, kar ne ostane neopazno na cesti.

Potniška kabina v večji meri prepričuje z dobro zastavljeno ergonomijo in dejstvom, da je ta dovolj prostorna udobna tudi za daljša potovanja. Vgrajeni materiali so s prenovo pridobili na kakovosti, čeprav je še na nekaterih delih armaturne plošče opazna trda plastika, a bolj kot to, bodo uporabnika zanimala odlagalna mesta in lahkotnost upravljanja sistemov.

Srednji paket Fresh EX prinaša manjši 7-palčni osrednji zaslon, kjer prikazuje vsa vsebina multimedijskega vmesnika, a če sem iskren, je morda taka velikost še najboljša, ker sem mu med vožnjo posvečal manj pozornosti. Multimedijski vmesnik je ponujal vse najnujnejše sisteme, ki jih voznik redno ali občasno uporablja.

Zadovoljni s prostorom bodo tudi potniki na zadnji klopi, kjer je možno dodatno spreminjati naklon naslona in ogrevati sedalni del, prostorska obilnost pa se dodatno pokaže še v prtljažniku. V kolikor je potreben prevoz daljših stvari, je več kot 2 metra ravnega dna do sprednjih dveh sedežev oziroma 1480 litrov, v kolikor je naslon na svojem mestu, je prostora za 467 litrov.

Kot so povedali pri Kiji, ta je malenkost manjši, v primeru dizelskega pogona, saj ima nameščeno posodo za AdBlue, ki smo jo med preskusom tudi napolnili za nekaj litrov in za vsebino pri enemu od trgovcu z naftnimi derivati plačali slabih 10 evrov. Avto je imel takrat prevoženih nekaj manj kot 15 tisoč kilometrov, zato nas je sistem začel že predčasno obveščati, da nivo tekočine zelo nizek.

Paket EX Fresh ima zgledno dolg spisek serijske opreme, kar pritegne večino kupcev Sportagea. Cena takšnega stane 29.290€, a ker se večino kupcev danes odloča za financiranje, je končna cena še za 5.100€ nižja.

Preizkusite Kia Sportage.

Za ogled originalnega članka, prosimo, kliknite TUKAJ!

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih